psykisk helse

Hvordan skape et miljø som fremmer ditt barn sin psykiske helse

Nøkkelen til et lykkelig og sunt liv er å bo på et sted som gjør at du føler deg trygg og tilfreds. Følgende er praktiske tips om hvordan du kan skape et miljø som fremmer barnets mentale helse:

1) Fjern rot og organiser hjemmet ditt.

Det er en kjent sak at rot kan bidra til stress. For å minimere rotet er det viktig å organisere hjemmet ditt. Dette vil ikke bare hjelpe deg med å spare plass; det vil også gjøre livet enklere og mindre stressende for barnet ditt.

Rot tærer på oss på et underbevisst nivå. Mange studier har vist at en rotete arbeidsplass eller et kaotisk hjem påvirker stressnivået til folk. Og på en måte forteller det faktisk hjernen vår at vi lever et kaotisk liv. Klarer vi å lage en ryddig atmosfære for barnet vårt, vil det følgende være enklere å opprettholde god psykisk helse for dem også.

Vi anbefaler at du rydder og organiserer hjemmet på denne måten:

  1. Kast alt du ikke trenger. Dette gjelder ting som gammelt porselen, bøker du har lest ferdig, møbler du aldri bruker, og kjøkkenutstyr. Du finner mange gjenbruksbutikker i Norge hvor folk av alle aldre leverer gjenstandene de ikke bruker slik at andre kan få glede av dem.
  2. Finn en bedre plass til alt. I stedet for å la ting henge og slenge rundt i huset, finn et sted for dem hvor ingen legger merke til de, som på kottet eller i garasjen. Har du ikke plass til alt på disse stedene finner du flere minilager i Oslo og andre byer hvor du kan lagre disse tingene.
  3. Vask jevnlig. “Det ser ut som en svinesti her” er ikke en karakteristikk du vil noen skal kunne gjøre av huset ditt. Et rent hjem bidrar både til velvære, renere luft, og bedre psykisk helse.

2) Skap et rolig, beroligende miljø med dempet belysning og avslappende musikk.

Et rolig, beroligende miljø kan gjøre underverker for barnets mentale helse. Mykt, naturlig lys er det beste alternativet for en innbydende og betryggende atmosfære. Musikk har også vist seg å ha en positiv effekt på stemninger og følelser. Hvilken type musikk du spiller i bakgrunnen vil avhenge av barnets preferanser og hva de liker. Noen barn foretrekker kanskje instrumentalmusikk mens andre kanskje liker mykere rock- eller popmusikk med tekster som ikke er for intense.

Du trenger ikke nødvendigvis å spille musikken selv, men heller legge til rette for at barnet ditt kan nyte favorittmusikken sin med headset eller høyttalere, og abonemment på Spotify eller andre musikktjenester.

3) Tilbring tid med barnet ditt og sørg for at de vet at du er glad i ham/henne.

Barn trenger å føle seg elsket og støttet. Når de føler det slik, er det mer sannsynlig at de blir friske og fornøyde. Det er viktig å skape et miljø som fremmer deres psykiske helse og gjør at de føler seg trygge.

Det er mange ting du kan gjøre med barnet ditt som vil bidra til å fremme deres mentale helse. Her er noen ideer:

  • Tilbring tid med dem rundt middagsbordet eller i familieaktiviteter
  • Oppmuntre dem til å forfølge interessene sine, og la dem prøve nye ting. Hvis de er svært unge, gi dem artige og interaktive leker å holde på med!
  • Vær et godt forbilde for barnet ditt ved å være positiv, snill og respektfull
  • Lytt når barnet ditt har noe å si

4) Oppmuntre dem til å tilbringe tid utendørs i naturen – utforsk verden rundt dem!

“Gå ut og lek!” er en frase mange sikkert har hørt når de selv var barn. Hvis man da heller ønsket å være inne, var det kanskje ikke like åpenbart hvor bra det egentlig er for helsen å være utendørs.

Barn trenger å kunne utforske verden rundt seg! Å tilbringe tid utendørs i naturen er en fin måte å fremme deres mentale helse.

Med denne artikkelen håper vi å ha tydeliggjort viktigheten av miljø når det kommer til barnets psykiske helse.